SurCom is marktleider op het gebied van small en narrow band satellietcommunicatie. Ook groeien wij sterk in breedband satellietcommunicatiesystemen. “Het is veilig, bespaart kosten en versterkt de operationele inzet”, vertelt Richard, een van onze experts.

“De behoefte aan satellietcommunicatie neemt sterk toe”, ervaart Richard. Volgens hem is dat een logisch gevolg van het huidige militaire optreden en de operationele inzet van wetshandhavende diensten als de politie. “Radio’s hebben als gevolg van natuurkundige wetten een beperkt bereik. Het zijn zogenaamde ‘line of sight’ communicatiesystemen voor de korte afstand. Daarnaast hebben radio’s een kleine bandbreedte. Je kunt prima met elkaar praten, maar foto’s of video’s versturen is niet mogelijk. En als dat wel kan, is de kwaliteit laag en duurt het doorsturen erg lang.” Militairen worden hierdoor voor hun gevoel beperkt in hun functioneren. Thuis zijn zij gewend om via hun smartphone snel berichten, afbeeldingen en filmpjes te versturen. Waarom kan dat niet tijdens een operationele inzet?

Breedband dataverkeer
Expert Richard geeft antwoord op die vraag. “Het kan wel, maar daar heb je breedband satellietcommunicatiesystemen voor nodig. De systemen die op dit moment vooral worden gebruikt, zijn small of narrow band systemen.” Dit zijn tactische systemen die bijvoorbeeld tijdens missies worden gebruikt voor lange afstandscommunicatie (‘beyond line of sight’) tussen commandoposten en militaire eenheden. Het gaat dan vooral om spraakverkeer. Dataverkeer is in beperkte mate mogelijk. “De behoefte aan satellietcommunicatie in het algemeen neemt sterk toe, en de behoefte aan de breedband variant in het bijzonder. Wij hebben de positie en de kennis om deze systemen te integreren in het militair optreden in combinatie met andere C4ISR-systemen.”

Informatiepositie
Satellietcommunicatie levert zeer betrouwbare verbindingen op, met een hoge up- en downloadsnelheid. Daarnaast zijn ze super veilig. Meeluisteren is niet mogelijk door de met encryptie beveiligde verbindingen. ”Daarnaast kan je net als bij kabel en glasvezel met breedbandsystemen ter plekke veel aansluitpunten en wifi-netwerken realiseren. Dat bespaart flink op de kosten ten opzichte van de huidige systemen. Die kunnen maar een beperkt aantal verbindingen aan. Wil je er meer, dan moet je flink investeren. Breedband satellietcommunicatie is een verademing. Niet alleen qua kostenbesparing, maar ook als het gaat om veiligheid en snel dataverkeer. De situational awareness en informatiepositie neemt hierdoor flink toe.”