Comtech Systems werkt al sinds 1967 aan troposcatter-communicatie. Initieel vaste en grote installaties, tegenwoordig hebben de installaties een lage SWaP en zijn ze gemakkelijk inzetbaar en transporteerbaar zelfs in een mobiele omgeving. Er wordt zelfs gewerkt aan het bouwen van manpack tropo-radio. Ook is de voorspelbaarheid van de verbinding voorspelling geëvolueerd. Met  huidige generatie software kan een betrouwbare en constante linken over grotere afstanden tot stand gebracht worden. Een throughput van 100 Mbps over een afstanden van meer dan 250 km is mogelijk. Met deze hoge doorvoer en gecomnieerd met een low latency zijn troposcatter-communicatie een alternatief voor of aanvulling op satellietcommunicatie.

SurCom-personeel is onlangs getuige geweest van een test in de VS bij Comtech, waar systemen werden ingezet over een afstand van ongeveer 170 km. De verbinding werd gedurende een langere periode getest bij een geleidelijk lagere powersetting. Tijdens de 24-uurs test bleek de link stabiel en betrouwbaar te zijn.