De HOOK3 van General Dynamics is dé overlevingsradio voor neergestorte piloten en geïsoleerde militairen, bijvoorbeeld achter vijandelijke linies. SurCom heeft deze nieuwe combat survival radio recent geleverd aan een NATO-land. Technici en operators zijn via SurCom getraind.

De HOOK3-radio is 30 procent kleiner en 40 procent lichter dan de HOOK2®-radio en heeft een kleinere, duurzamere batterij. Bovendien beschikt de ingebouwde GPS-module over 32 kanalen, waardoor de positie sneller en accurater bepaald en doorgegeven kan worden. Deze nieuwste combat survival radio levert betere prestaties in beboste of dichtbegroeide gebieden of in de buurt van gebouwde omgevingen. De radio verzendt gecodeerde GPS, gebruikersidentificatie, situatierapporten en andere kritieke informatie via korte bursts, waardoor de kans op detectie laag is. Verder gebruikt de HOOK3 meerdere Global Navigation Satellite Systems (GNSS).

Voordelen
De nieuwe HOOK3-radio is aanzienlijk kleiner, lichter en heeft een betere energie-efficiëntie dan eerdere CSAR-radio’s. Met deze radio hoeft een militair nog maar één radio mee te nemen om te voldoen aan de functie van noodlocatiezender (ELT) of persoonlijke positiebepalingsbaken (PLB). Andere voordelen zijn:

  • Wordt automatisch geactiveerd wanneer G-Force of zout water wordt gedetecteerd
  • Omdat de radio automatisch reageert op de ‘uitvraag’ van zoek- en reddingsteams, kunnen zij de GPS-coördinaten van de overlevende direct van de HOOK3-radio ontvangen zonder tussenkomst van de operator.
  • De HOOK3-radio is compatible met alle HOOK2-radio’s, Quickdraw2® en SATCOM-basisstations die momenteel worden gebruikt door Amerikaans en internationaal militair personeel. De gebruiksvriendelijke transceiver is software gedefinieerd, waardoor nieuwe functies, golfvormen en software-upgrades kunnen worden toegevoegd zodra deze beschikbaar komen.